Actualidad Noticias ‘Tindre bons tècnics és una condició sine qua non per a obtindre esportistes de nivell i en la Comunitat, tenim tant bons tècnics, com a bons esportistes’ Anna Xirivella

‘Tindre bons tècnics és una condició sine qua non per a obtindre esportistes de nivell i en la Comunitat, tenim tant bons tècnics, com a bons esportistes’ Anna Xirivella

Entrevistes

03 març 2021
Anna Xirivella, vocal de l'àrea de tècnics de la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana, ens compta sobre que pilars i objectius s'està treballant actualment en aquest camp
FVCV
FVCV

1. La formació és una branca prioritària dins de la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana i la formació de tècnics esportiu, un dels pilars sobre els quals se sustenta aquest àrea, sobre quins projectes s'està treballant actualment i que iniciatives es posaran en marxa en aspectes formatius des de la FVCV?

Com bé has dit, la formació de tècnics és molt important per a la FVCV, per això, a més d'implicar-se en els graus mitjà i superior (mitjançant els quals s'aconsegueix la titulació de tècnic esportiu), també preparem projectes de formació complementària. Des de fa uns mesos, hem estat treballant en un projecte anomenat “Formació +”. Aquest consisteix en una plataforma a la qual tindrien accés els tècnics de la FVCV amb materials de diversa índole que creiem interessants per a ajudar-los a donar les seues classes i perquè coneguen alguns continguts nous. Però bo, des de l'àrea de tècnics esperem que prompte puga deixar de ser un projecte i passe a ser una realitat que ajude a tots els entrenadors de la Federació en la seua labor com a tècnics esportius de vela. Mentrestant, es realitzaran en els pròxims mesos les primeres xarrades formatives per a federats, enfocades a escoles, vela lleugera i vela de creuer.

2. En els últims anys, la vela ha avançat i evolucionat amb passes de gegant, com adapteu els continguts i els programes formatius perquè estiguen sempre actualitzats?

És cert que la vela, igual que la resta de coses, ha avançat i evolucionat en els últims anys de manera considerable. Així, des de la Federació s'intenta que els continguts no queden obsolets, al mateix temps que es realitza un programa de formació permanent que es presenta en el Congrés d'Escoles de Vela, al qual assisteixen els tècnics de la comunitat i en el qual es presenten totes les novetats de l'any. A més, arran de la pandèmia del Covid-19 ens hem adaptat també a formes

de comunicació telemàtiques i s'estan plantejant projectes en els quals ja no siga necessària la presència física podent assistir els interessats de manera virtual.

3. Sobre quins objectius treballeu la formació en la FVCV i quins recursos se li destinen?

Principalment tenim tres objectius: l'actualització dels nostres tècnics en l'àmbit teòric i pràctic; la cerca de nous tècnics, sempre buscant la professionalització del sector; i la creació d'un nou Pla Director de Formació, ja que els sistemes pedagògics d'ensenyament de la vela han anat evolucionant i hem d'adaptar-nos a ells.

Per a dur a terme la formació de tècnics, la Federació destina tots els recursos que són necessaris, tant econòmics com instal·lacions o personals. En definitiva, aquests cursos disposen dels mateixos recursos que qualsevol grau de formació professional.

4. Per a impartir els programes imagine que tindreu en compte ‘casos d'èxit’ sobre els quals prendre exemple, Quins són els referents?

Com bé dius, hi ha molts casos d'èxit que prenem com a referent a l'hora de formar nous tècnics. No obstant això, a causa del procés de professionalització dels tècnics esportius, està havent-hi un canvi en els models i en els cànons. Els que actualment considerem entrenadors d'èxit, en la seua majoria, són bons esportistes que es van convertir en entrenadors i que es van traure la titulació; mentre que, en l'actualitat, la formació del tècnic ha pres molt més pes, i s'ha convertit en un dels factors determinants per al seu èxit laboral.

5. A més d'aspectes i assignatures comunes, com poden ser reglament, psicologia esportiva, seguretat, etc quins altres pilars més diferencials resulten imprescindibles a l'hora de formar a bons tècnics esportius en el nostre esport?

En la nostra opinió, perquè el tècnic obtinga una formació completa, també ha de tindre alguns coneixements sobre nutrició, preparació física, trimat de veles o tècniques de navegació.

6. Juntament amb la part més purament teòrica, hi ha parts que depenen de l'habilitat o l'enginy personal?, quines destreses o qualitats diferencien als bons tècnics esportius?

Com bé dius, conéixer la teoria no ho és tot, a més és necessari que l'entrenador cree vincles afectius amb els seus alumnes, que siga capaç de crear un sentiment d'equip entre els seus regatistes, que sàpia gestionar als seus alumnes en l'àmbit psicològic i, per descomptat, que la seua manera de transmetre coneixements siga efectiva.

En suma, els tècnics han de tindre una formació integral, i per descomptat una predisposició positiva i una bona formació perquè de totes dues coses sorgisca la simbiosi ideal i aconseguisquen un bon desenvolupament professional.

7. Tenim bons tècnics esportius en la nostra Federació?

Per descomptat, tenim molt bons tècnics en la nostra Comunitat distribuïts al llarg dels 525km de costa que la conformen, on realitzen la seua labor d'ensenyament de manera professional. A més, hem de fer una xicoteta distinció entre els tècnics de les escoles i els tècnics dels equips de regates, en tots dos àmbits tenim bons professionals que aconsegueixen els seus respectius objectius (uns volen que els xiquets aprenguen i se centren en el gaudi de l'esport; mentre que els segons persegueixen objectius orientats cap a la competició).

8. I bons docents?

Sí, en definitiva, els tècnics són docents al seu torn. En els programes de formació de la Federació utilitzem als tècnics més formats perquè impartisquen els cursos a aquells que volen formar-se dins del grau formatiu (inicial, mitjà i superior) d'ensenyaments professionals, recollit en la llei d'educació.

9. Formar una bona base de tècnics esportius és imprescindible per a després tindre una bona base d'esportistes, es veu això reflectit en la pedrera d'esportistes valencians i a les escoles i clubs de la Comunitat Valenciana?

Tindre bons tècnics és una condició sine qua non per a poder obtindre esportistes de nivell. En la Comunitat, tenim tant bons tècnics, com a bons esportistes, i això es veu reflectit anualment en la gala de la vela, en la qual es reconeixen els èxits aconseguits en la temporada anterior pels regatistes de totes les classes en l'àmbit autonòmic, nacional i internacional.

10. Com és el perfil de l'alumnat en la nostra Comunitat?, Cap a on s'orienten després?

En la nostra Comunitat, el perfil de l'alumnat és molt variat, en bona part això ve potenciat per la multitud de modalitats que té el nostre esport. En general practiquen vela des de xiquets d'uns set anys fins a persones d'avançada edat. Aquesta versatilitat permet a gran part de la població practicar el nostre esport, bé per a mantindre's en bona forma, bé per a aprendre i competir, o bé per a complir un somni com podria ser participar en unes Olimpíades. A causa d'aquestes característiques, no puc contestar a la teua segona pregunta, ja que la vela és un esport del qual es pot gaudir durant tota la vida i en modalitats molt diverses. Potser sí que és cert que depenent la forma física i els gustos de cadascun hi ha classes més recomanables, però en general, no hi ha una tendència clara.